Oferta

Polycheck® Rekombinanty orzech ziemny

Panel Rekombinanty orzech ziemny oznacza stężenie przeciwciał E (IgE) w surowicy krwi wobec ekstraktu orzecha ziemnego oraz 6 rekombinowanych molekuł alergenowych (białek budujących alergen): rAra h 1, rAra h 2, rAra h 3, rAra h 6, rAra h 8 i rAra h 9. Orzechy są bardzo silnym alergenem, który może wywoływać różnego rodzaju objawy ze strony układu pokarmowego, oddechowego i skóry, w tym zagrażający życiu - wstrząs anafilaktyczny.

Największą aktywnością alergenową charakteryzują się molekuły Ara h 1, Ara h 2, Ara h3 i Ara h 6, które są także odporne na temperaturę i enzymy trawienne. Wspomniane molekuły są markerami pierwotnego uczulenia na orzechy ziemne. Jedynie molekuła Ara h 8 nie jest odporna na temperaturę – odpowiednia obróbka termiczna może zmniejszyć działanie alergizujące.

Dodatkowo test zawiera marker CCD*.

*CCD to determinanty węglowodanowe, które mogą inicjować wytwarzanie przeciwciał E (IgE). Same nie mają znaczenia klinicznego, jednak występują w wielu alergenach: jadach pszczoły, osy, pyłkach traw czy lateksie, i mogą być odpowiedzialne za dodatnie wyniki dla tych alergenów.

 

Skład testu:

  1. Orzech ziemny
  2. rAra h 1, 7S wicylina
  3. rAra h 2, 2S albumina
  4. rAra h 3, 11S globulina
  5. rAra h 6, 2S albumina
  6. rAra h 8, PR-10
  7. rAra h 9, LTP
  8. CCD

 

Nazwa molekuły Opis
Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 i Ara h 6 Alergeny orzecha ziemnego należące do rodziny białek tzw. zapasowych roślin, których spożycie może powodować objawy od łagodnych (np.: świąd jamy ustnej) do objawów ogólnoustrojowych. Objawy mogą również powodować zmiany skórne czy lokalizować się w jelitach. Uczulenie na tę grupę białek może wiązać się z wysokim ryzykiem reakcji anafilaktycznych. Molekuły te nie ulegają rozpadowi pod wpływem temperatury, co oznacza, że nawet w produktach poddanych bardzo wysokiej temperaturze dalej mogą powodować groźne dla życia objawy u osób na nie uczulonych.
Ara h 8 Molekuła należąca do grupy białek Bet v 1-like, przez co u osób na nią uczulonych może występować wysoka reaktywność krzyżowa w trakcie pylenia takich drzew, jak brzoza, grab, leszczyna czy olcha oraz po spożyciu, np. selera, jabłka, marchwi czy orzecha laskowego. Białko to należy do grupy białek termolabilnych, co powoduje, że u osób na nią uczulonych mogą nie występować objawy po obróbce orzechów w wysokiej temperaturze.
Ara h 9 Termostabilny alergen, należący do grupy białek nsLTP. Białko to może powodować objawy alergii jamy ustnej (zespół OAS), jak również objawy ogólnoustrojowe. Białka z tej grupy mogą być przyczyną anafilaksji pokarmowej indukowanej wysiłkiem. Alergeny te są częściowo odporne na gotowanie. Obecność ich po zakończeniu gotowania zależy od sposobu obróbki termicznej. Grupa tych alergenów może być również obecna w niektórych pyłkach, przez co wdychanie ich może powodować zazwyczaj objawy łagodne (nieżyt nosa i spojówek), rzadziej astmę. W przypadku uczulenia na tę molekułę możliwa jest reaktywność krzyżowa z orzechem laskowym, kukurydzą oraz owocami: brzoskwinią, kiwi czy granatem.

Informacja o polityce przetwarzania danych osobowych

W celu dostarczania naszych usług wykorzystujemy pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies, opcjach wypisu oraz Twoich preferencjach kliknij tutaj. Korzystanie z naszego serwisu internetowego traktowane jest jako zgoda na politykę przetwarzania danych osobowych.