Oferta

Polycheck® Mleko plus gluten

Panel Mleko plus gluten oznacza stężenie przeciwciał E (IgE) w surowicy krwi wobec ekstraktu mleka (całego alergenu), jego frakcji (białek alergenowych): α-laktoalbuminy, β-laktoglobuliny, kazeiny i BSA oraz glutenu.

Mleko jest jednym z alergenów najczęściej uczulających dzieci. Zdarza się jednak, że zarówno w testach skórnych, jak i testach z krwi oznaczających cały alergen mleka, nie otrzymujemy pozytywnego wyniku wobec tego alergenu, pomimo występowania objawów klinicznych. Dlatego też obok całego alergenu mleka pojawiły się jego najczęściej uczulające frakcje. Lekarz pediatra lub alergolog wiedząc, która frakcja mleka jest odpowiedzialna za zmiany alergiczne u danego dziecka, może wskazać opiekunom dziecka czy wyeliminować z jego diety wszystkie, czy tylko niektóre postaci mleka.

Oprócz mleka, na teście badany jest jeszcze gluten. W przypadku objawów powiązanych ze spożyciem zbóż glutenowych a otrzymanym wynikiem ujemnym  IgE wobec glutenu, rozważyć można wykonanie paneli Celiakia IgA + total IgA i Celiakia IgG. Wykonanie tych testów pozwala lekarzowi na odróżnienie alergii IgE-zależnej od celiakii.

Skład testu:

  1. Mleko krowie
  2. Bos d 4, α-laktoalbumina
  3. Bos d 5, β-laktoglobulina
  4. Bos d 8, kazeina
  5. Bos d 6, (BSA) surowicza albumina wołowa
  6. Gluten

 

Nazwa molekuły Opis
Bos d 4 α-laktoalbumina to główna molekuła będąca przyczyną objawów alergii na mleko krowie. Częściowo rozpada się ona pod wpływem gotowania. Pacjenci z objawami alergii na tę molekułę, mogą mieć objawy po spożyciu surowego i podgrzanego mleka. Jej obecność w mleku gotowanym jest uzależniona od sposobu gotowania mleka.
Bos d 5 β-laktoglobulina to termolabilna molekuła mleka krowiego. U osób z alergią na tę molekułę, mogą wystąpić objawy po spożyciu mleka surowego. Przy zachowaniu odpowiednich zaleceń w przygotowaniu produktów (dotyczy to temperatury i czasu obróbki termicznej) istnieje możliwość tolerancji i braku objawów klinicznych po spożyciu mleka gotowanego, czy pieczonego, jak i jego przetworów.
Bos d 6 Wołowa albumina surowicza (BSA) jest mniejszym alergenem mleka, ale głównym alergenem wołowiny. Z reguły jest odpowiedzialna za lekkie objawy po spożyciu produktów mlecznych. W przypadku uczulenia na tę molekułę, możliwa jest duża reaktywność krzyżowa z naskórkami zwierząt takich jak: pies, kot czy koń.
Bos d 8 Kazeina jest termostabilnym białkiem mleka krowiego. U osób na nią uczulonych mogą wystąpić objawy jelitowe, zmiany skórne (pokrzywka i egzemy), a także reakcje uogólnione, zarówno po spożyciu mleka surowego, jak i mleka przegotowanego.
Gluten Nadwrażliwość na gluten może mieć również podłoże alergiczne. Alergia na gluten może charakteryzować się objawami, takimi jak: wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywka skórna, wodnisty katar, skurcz oskrzeli czy zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry.

Informacja o polityce przetwarzania danych osobowych

W celu dostarczania naszych usług wykorzystujemy pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies, opcjach wypisu oraz Twoich preferencjach kliknij tutaj. Korzystanie z naszego serwisu internetowego traktowane jest jako zgoda na politykę przetwarzania danych osobowych.