Oferta

Polycheck® Komponenty jaja kurzego

Panel Komponenty jaja kurzego oznacza stężenie przeciwciał E (IgE) w surowicy krwi wobec dwóch ekstraktów: białka i żółtka jaja kurzego oraz 4 molekuł: Gal d 1 (owomukoid), Gal d 2 (owoalbumina), Gal d 3 (konalbumina/owotransferyna), Gal d 4 (lizozym).

Najbardziej alergizującą molekułą jest Gal d 1, która jest również odporna na temperaturę. Pozostałe molekuły przy odpowiedniej obróbce termicznej mogą zmniejszyć swoje działanie alergenne.

Panel jest przydatny do monitorowania alergii na jajo kurze. Wysokie stężenie przeciwciał wobec Gal d 1 niesie wysokie ryzyko reakcji na jaja gotowane i surowe, i z dużym prawdopodobieństwem przewiduje pozytywny wynik próby prowokacji jajem kurzym.

Skład testu:

  1. Białko jaja kurzego
  2. Żółtko jaja kurzego
  3. Gal d 1, owomukoid
  4. Gal d 2, owoalbumina
  5. Gal d 3, konalbumina/owotransferyna
  6. Gal d 4, lizozym

 

Nazwa molekuły Opis
Gal d 1 Owomukoid to główna molekuła jaja kurzego. Po jej spożyciu u osób uczulonych mogą wystąpić objawy jelitowe, ale również objawy skórne (pokrzywka i egzemy), a także reakcje uogólnione (nawet wstrząs anafilaktyczny). Molekuła ta jest termostabilna, zatem objawy mogą wystąpić u osób na nią uczulonych zarówno po spożyciu surowego, jak i obrobionego termicznie jaja kurzego. Gal d 1 jest określany jako marker tolerancji, co oznacza że zmniejszające się stężenie przeciwciał E wobec Gal d 1 w kolejnych badaniach jest dobrym prognostykiem nabywania tolerancji na jajo kurze, podczas gdy wysokie i utrzymujące się stężenie przeciwciał wobec Gal d 1 oznacza alergię przetrwałą. Celem monitorowania zmian stężenia IgE wobec molekuły Gal d 1 powinno być ono oznaczane testem ilościowym.
Gal d 2 Owoalbumina to drugi główny alergen jaja kurzego, występuje niemal wyłącznie w białku jaja. U osób uczulonych na tę molekułę może wystąpić reaktywność krzyżowa z jajami indyków, kaczek, gęsi czy jajami strusi.
Gal d 3 Konalbumina to trzeci główny alergen jaja kurzego, jego zawartość obecna jest głównie w białku tego jaja. Po spożyciu jaja kurzego, u osób na niego uczulonych mogą wystąpić objawy zarówno w jelitach, jak również na skórze (pokrzywka i egzema), rzadko reakcje uogólnione. U osób uczulonych na ten alergen może wystąpić reaktywność krzyżowa z jajami indyków, kaczek, gęsi czy jajami strusi.
Gal d 4 Zazwyczaj uczulenie na lizozym nie niesie za sobą poważnych objawów klinicznych. Niemniej jednak, osoby uczulone na nią powinny sprawdzać skład na etykietach wielu produktów spożywczych, ponieważ lizozym jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant. Jest on również używany w produkcji serów dojrzewających. Kontakt z tym alergenem może być następstwem podania leków (np. w iniekcjach), ponieważ lizozym używany jest również jako dodatek do leków.

Informacja o polityce przetwarzania danych osobowych

W celu dostarczania naszych usług wykorzystujemy pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookies, opcjach wypisu oraz Twoich preferencjach kliknij tutaj. Korzystanie z naszego serwisu internetowego traktowane jest jako zgoda na politykę przetwarzania danych osobowych.